loading

15 jaar De Afvaljuf

Year

June 07, 2021

Het 15 jarig jubileum van De Afvaljuf zit er bijna op.
Een gek jaar natuurlijk maar geweldig fijn dat ik al weer een aantal maanden workshops geef op scholen in Den Haag en Zoetermeer.
In die 15 jaar als De Afvaljuf bezocht ik honderden scholen in Nederland. Afgelopen maand maakte ik iets bijzonders mee, maar daarover later meer. 

Het is altijd even aftasten als ik op een school te gast ben. Wat zijn de regels en gewoontes, hoe is de sfeer.
Leerlingen zijn altijd enthousiast, even iets nieuws iets heel anders. 
Sommige leerkrachten zien mijn bezoek als een uitgelezen moment om nog even snel wat andere taken te kunnen afhandelen, alle begrip voor, je zult maar een klas van 30 leerlingen hebben. Het kan ook voorkomen dat een leerkracht vlak na aanvang van mijn les de klas verlaat zonder iets te zeggen en na 20 minuten terug komt met koffie in de hand. Die stuur ik gelijk terug om voor mij ook een koffie te halen. Zulke leerkrachten heb ik liever niet in mijn les terug want zij misten de introductie en zijn daardoor stoorzenders die niet weten wat de bedoeling is.

Jammer vind ik het natuurlijk wel, die ongeïnteresseerde leerkrachten want ze kunnen wat van mijn les opsteken zoals ik ook van hun kan leren.
En niet te vergeten te zien hoe hun leerlingen zich tijdens mijn les profileren. Dat kan soms in een enorme contrast staan met het gangbare gedrag in de klas.

Het grootste compliment voor mij is om te zien hoe leerlingen zich zelf verbazen omdat ze iets kunnen maken wat ze niet verwacht hadden. En natuurlijk ook fijn als ze vragen of ik morgen weer terug kom.
Maar wat een hectiek en herrie is het vaak in klaslokalen. Je kunt mij vaak wegdragen na een workshopdag, het lawaai en de onrust vind ik steeds moeilijker te verdragen.
Dat was geheel anders op IKC Trinoom te Zoetermeer.
Ik maakte het geloof ik nog niet eerder mee, dat ik na de les relaxter en met meer energie eruit kwam dan dat ik erin ging.
Het begon al met de directeur die mij ontving en alle tijd voor mij had. 
In de klaslokalen hing een ontspannen en rustige sfeer. Leerlingen die ‘gewoon’ lekker aan het werk zijn zonder elkaar lastig te vallen of te schreeuwen.
Het blijkt gewoon mogelijk!!


foto's van workshops groepen 4 voor CKC-Zoetermeer